Vrienden die fotograferen of een echte bruidsfotograaf?


Je staat voor 100 keuzes als je een bruiloft organiseert. Wil ik een dj of een band? Een bruidstaart of toch liever cupcakes? En huur ik een professionele bruidsfotograaf of vraag ik een oom van mij om mijn bruiloft te fotograferen?

De voordelen

Ik heb weinig verstand van bruidstaarten, maar over trouwfotografie kan ik wel advies geven! De voordelen van een bekende die je bruiloft fotografeert is dat hij iedereen kent. Hij of zij kent de familierelaties, kent jullie goed en kost vaak (bijna) niets. Ook is hij of zij vaak vereerd om voor zo’n belangrijke taak gevraagd te worden. Het vragen van een bekende voor je bruidsreportage is dus zeker geen verkeerde optie!

Aandachtspuntjes

Nu zul je denken: ‘nu komt het gedeelte waarin de bruidsfotograaf vertelt dat je geen bekende moet vragen om je bruiloft te fotograferen’. Mis! Het kan wel degelijk en gelet op de voordelen is het zeker geen verkeerde keuze. Er zijn echter een paar punten waar je op moet letten en die je wellicht kunnen helpen bij de keuze tussen een bekende of een professional voor jouw trouwfoto’s.

Goed voorbereid

Niet alleen een slimme meid is goed voorbereid, ook een bruidsfotograaf moet op het meest rampzalige scenario zijn voorbereid. Zo werk ik altijd met meerdere camera’s zodat áls er een kapot zou gaan ik altijd verder kan. Hetzelfde geld voor lenzen, flitsers, batterijen etc. De meeste amateurfotografen hebben niet meerdere camera’s liggen, laat staan dat ze die meenemen naar de bruiloft. De eerste tip is dus om goed na te denken over een back-upplan.

De klappen van de zweep

Elke bruiloft is uniek. Dat maakt dat je als trouwfotograaf nooit op de automatische piloot kunt werken. Er zijn echter wel veel elementen die bij elke bruiloft terugkomen. Een bruidsfotograaf kent deze momenten als geen ander. Hij zorgt dus dat ie klaarstaat voor die momenten. Een bekende van het bruidspaar kan de planning van de bruiloft natuurlijk doornemen zodat ook hij of zij meteen klaarstaat. Een strakke planning is daarom een must en het tweede aandachtspunt.

Na de bruiloft

In het digitale fototijdperk hoeven foto’s niet meer ontwikkeld te worden? Mis! Dat moet wel degelijk! Het verschil is dat het nu niet meer in het lab gebeurt, maar thuis op de computer. Ook is het belangrijk dat het bruidspaar niet maanden hoeft te wachten op de foto’s maar meteen kan nagenieten van hun mooie dag. Want een trouwdag zit zo bomvol indrukken dat niet alle mooie momenten in het geheugen bewaard blijven. Maak goede afspraken met de fotograaf over wanneer je welke foto’s terugkrijgt. Ik lever bijvoorbeeld de eerste foto’s al dezelfde avond zodat de avondgasten ook kunnen genieten van al het moois dat overdag is gebeurd!

Conclusie

Moet je nu een bekende inhuren voor je trouwfoto’s of niet? Tja, het blijft een lastige keuze. Het kan zeker aantrekkelijk zijn om een bekende te vragen. Maar als je geen zin hebt in al het geregel dat hierboven staat en beschreven en zeker wilt weten dat je mooie foto’s en een mooie herinnering krijgt, huur dan een professional in!